De Kunstenaar

Nico Willems - KitnicNico Willems werd in 1934 geboren en getogen in Voorburg. In 1949 kwam hij voor het eerst in aanraking met acrylaat (een kunststof) en kon hij toen nog niet bedenken dat hij hier later prachtige kunstwerken van zou maken.

Nico was de oudste zoon in het gezin van 9 jongens en 2 meisjes en speelde hij een belangrijke rol binnen het gezin. Als kind heeft hij bewust de oorlog meegemaakt en later de wederopbouw van Nederland. Om in de voetsporen van zijn vader te treden heeft hij de ambachtsschool het vak van elektricien geleerd. Daar kwam hij in 1949 voor het eerst voor een opdracht in aanraking met het materiaal acrylaat. Na zijn opleiding heeft Nico in verschillen de banen ervaring opgedaan. Bij het bedrijf Van der Ham leerde hij het vak maquette en modelbouwer, een baan die hem erg trok. Helaas ging dit bedrijf failliet en moest hij noodgedwongen weer bij het Electrotechnisch bureau van zijn vader  werken.

Het begin van de passie

Toch bleven zijn talenten niet onopgemerkt. Hij kreeg een opdracht om een prototype te maken van wel bekende rode brievenbus van de PPT. Deze opdracht leidde uiteindelijk tot een baan bij TelDesign, een bedrijf opgericht in 1962 door industrieel ontwerpers Emile Truijen en Jan Lucassen. De volgende 16 jaar werkte hij met veel plezier als maquette en modelbouwer aan diverse projecten.

In 1976 kreeg Nico de mogelijkheid om voor zichzelf te beginnen. Waarna in 1980 hij samen met zijn twee broers het bureau “De Gebroeders Willems” oprichtte. Hij vertelt nog steeds vol trots dat de intercity treinen, die ze destijds gemaakt hebben voor Madurodam, nog steeds rijden. Steeds vaker had hij het idee om na zijn pensioen te gaan werken met het materiaal wat hij door en door kende.

Kitnic

In 1997 werd het bedrijf Kitnic opgericht.  Voorzichtig werden de eerste kunstwerkjes bewonderd door familie en vrienden. Maar algauw ontwikkelde zijn kunstwerken  tot prachtige objecten waarvan iedereen vond dat hij deze niet voor zichzelf mocht houden. Vanaf 1998 exposeert Nico de kunstwerken onder de kunstlijn “Art-Dust” veelvuldig.

Het boeiende aan zijn werk vond hij het creëren van een aantal gedachten tot een kunstwerk en het hele proces wat daaraan vooraf gaat. Nico stond als mens en kunstenaar midden in het leven. Daarom vond hij de inspiratie eigenlijk overal om zich heen. Hoewel hij er soms slapeloze nachten van had wanneer een idee zich verankerde in zijn brein, waren de ideeën nog lang niet uitgeput.  De kunstenaarsvereniging ArtiBrak speelde een grote rol in het leven van Nico Willems. Hij voelde zich erg betrokken bij de vereniging en ondersteunde daar waar hij maar kan.

Nico is na een kort ziekbed, op 28 september 2018, overleden. Hij is 83 jaar geworden.

Reacties zijn gesloten.